dissabte, 16 de gener del 2016

Sinergies, cohesió i foment de l'ús del català

Aquesta setmana, he tingut un dia de contactes en què he experimentat com és d'important i efectiva la sinergia entre persones i entitats per promoure activitats duradores que ens portin a millorar l'ús social del català i fomentar l'entesa entre gent diversa, sovint molt diversa.

Al matí vaig anar a una població propera de Barcelona, creada a partir del boom de la immigració dels anys 60 i 70, a visitar una persona voluntària que porta un grup de conversa dissenyat per la CAL, l'entitat des d'on es porta a terme el projecte Xerrem. Vaig  fer la conversa al despatx de la responsable del Servei Local de Català que em va atendre molt bé i em va comentar activitats de català que fan al municipi. El Servei és dins d'un equipament de Benestar Social de la Generalitat. La persona voluntària és d'un partit català, cosa que incideix en la seva motivació. Així, doncs, el grup de conversa viu acomboiat per partits, organismes, entitats i persones en col·laboració. Entre les valoracions positives de la voluntària, destacava el comentari de com gent diversa, d'arreu d'Espanya, vivia amb perfecta harmonia les sessions i les relacions entre uns i altres.

A les tres de la tarda era a la porta d'una escola de primària de Badalona, on el 96% dels alumnes són nouvinguts. Em rep la directora i l'assessora LIC (*) i em presenten el claustre de professores. Sóc allà per lliurar el material del projecte Junts de la CAL a dues voluntàries que començaran un taller de català amb mares dels alumnes, un taller promogut per la Secció Escola i Família del Departament d'Ensenyament. Les voluntàries pertanyen a l'associació RELLA, els socis de la qual són persones jubilades que han estat mestres o professores. Vet aquí com cinc o sis col·lectius fan pinya per aixecar aquest 'castell', que portarà, a més d'obtenir un major domini de català entre els mares, a crear una AMPA eficient a l'escola.

A les sis de la tarda sóc a Sabadell, en un barri del més allunyats. La coordinadora dels grups Xerrem i jo ens hem reunit, a la seu del Centre Cultural, amb un membre de la junta i amb un voluntari que col·labora en l'Espai Àgora de la ciutat, un lloc de trobada d'artistes músics actors, literats... La Junta feia temps que buscava poder atendre un col·lectiu de persones del barri que volien millorar el seu català, és a dir, parlar-lo amb agilitat i sense por. Va ser a la biblioteca central de la ciutat on va trobar la manera de contactar amb la CAL. La reunió era per donar informació del projecte Xerrem i acompanyar el voluntari, acte seguit, en la primera sessió. Va assistir-hi la bibliotecària del barri i va excusar la seva absència una tècnica municipal de Serveis socials que també volia ser-hi present. A més de les quinze persones que hi havia a la sessió per millorar la parla, hi va ser present el president de l'entitat i persones vinculades al Centre.

Ha estat un plaer poder estrényer una mica més, amb les propostes de grups de conversa, aquests vincles convertits en xarxa. I un altre plaer, copsar aquí i allà la voluntat de coneixement i relació amb altri que hi ha entre tots els participants.

(*) Els assessors i les assessores LIC (llengua, interculturalitat i cohesió) donen suport a les escoles en matèria de llengua, en  projectes de dinamització intercultural i en activitats de foment de la cohesió social entre tots els agents educatius. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada