dilluns, 28 de novembre del 2022

Prescindibles i imprescindibles

 

Humans prescindibles i imprescindibles

 Tots recordem pel·lícules amb presoners rapats i amb un número estampat al braç o al front, amb pijama de ratlles i col·locats en fila davant d’un guàrdia que els dona ordres severes amb una veu malagradosa i amenaçant. Persones de les quals havien desprès tots els trets personals, fins i tot el nom; individus que passaven a ser sobrers del tot perquè podien ser abatuts d’un tret allà mateix sense miraments. Deshumanització total.

Sabem que encara avui a les escoles hi ha nois i noies que són mirats de cantó i no de front per engegar conversa, i, en tot cas, sempre per rebre grolleries feridores dels companys; amb el nom sovint canviat per un malnom. També, com els presoners, amb la sensació ben real de ser prescindibles per a la resta de l’aula. Deshumanització.

En clar contrast, avui podríem referir-nos  a un grapat de gent que s’ha fet famosa a les xarxes de comunicació; en sabem el nom i el cognom, ens els mirem i escoltem tot fent que se sàpiguen importants, imprescindibles.

Els humans, des d’Adam i Eva fins a l’últim nadó d’avui, per viure dignament necessitem experimentar, sovintejades, les tres coses: ulls que ens mirin directament als nostres ulls, paraules inclusives que ens anomenin i gestos que confirmin que som de la colla.  El cau familiar, la colla d’amics, els veïns freqüentats de l’edifici o del bar, els companys de feina que són companys, la gent amb qui xerrem a l’entitat, tots ens fan humans. Saludem, parlem i, si ens n’anem, sentim el càlid “Fins aviat” que anuncia la tornada. Compartim humanitat i això ens omple.

El llibre “En defensa de la conversación” de Sherry Turkle parla del valor fonamental de la conversa cara a cara avui dia, quan tan sovint queda reservada al mòbil, la tauleta o el portàtil. Us el recomano. El llibre per a l’ensenyament secundari “Habitem-nos” (i no evitem-nos!) de Maria Clapés ofereix bons guions de conversa entre adolescents. Actualment hi ha molta necessitat de conversa directa i inclusiva. Entre o amb la gent gran, la gent adulta, la gent jove, els adolescents...

Les persones acabades d’arribar a la terra catalana experimenten aquesta triple necessitat amb un to més punyent encara per l’absència sobtada d’ulls familiars, de paraules amb ressò íntim i de llocs on ser algú a qui s’espera. I és més punyent encara quan són enmig de l’infern de resoldre les primeríssimes necessitats de documentació, menjar, habitatge o feina.

El projecte Xerrem Junts de la CAL (Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana) vol afegir-se a les múltiples iniciatives d’acollida que tenen la triple funció de reconeixement, comunicació i participació com a part essencial dels objectius que els impulsen. El nostre projecte crea espais de comunicació en català entre persones que el parlen i altres que el volen parlar. No un dia, ni dos, ni vint, sinó un temps indefinit que faciliti convertir el grup en colla, familiaritzar-se en la nostra llengua, adquirir autoconfiança per parlar-la, saber-se part d’aquest país i, dins d’aquests objectius, compartir la humanitat que uns i altres portem dins i que activem amb els ulls, la paraula i el convit. A la vostra disposició a www.cal.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada