dimecres, 3 de febrer del 2016

Que creixi l’ús social del català (2)


Els ciutadans ens hem de fer responsables que la gent nova que arriba a Catalunya assoleixi els nivells A1 i A2 de català pel que fa a l’oralitat. Molt més que els organismes que s’hi dediquen.

Vet aquí la descripció general que fa el Marc Europeu dels dos nivells:

A1. Pot comprendre i utilitzar expressions quotidianes i familiars i frases molt senzilles encaminades a satisfer les primeres necessitats. Pot presentar-se i presentar una tercera persona i pot formular i respondre preguntes sobre detalls personals com ara on viu, la gent que coneix i les coses que té. Pot interactuar d’una manera senzilla a condició que l’altra persona parli a poc a poc i amb claredat i que estigui disposada a ajudar.

A2. Pot comprendre frases i expressions utilitzades habitualment i relacionades amb temes d’importància immediata (per exemple, informacions personals bàsiques, informacions familiars, compres, geografia local, ocupació). Pot comunicar-se en situacions senzilles i habituals que exigeixin un intercanvi simple i directe d’informació sobre temes familiars i habituals. Pot descriure, de manera senzilla, aspectes de la seva experiència o bagatge personal, aspectes de l’entorn immediat i assumptes relacionats amb necessitats immediates.

Expressions quotidianes i familiars... Interactuar de manera senzilla...
Frases i expressions utilitzades habitualment... Comunicar-se en situacions senzilles i habituals...

Això és el que li succeeix, per exemple, a una persona que arriba a una ciutat castellana de fora del país i no sap espanyol:  dia rere dia sent expressions quotidianes i familiars, ha d’interactuar de manera molt simple, coneix de seguida frases i expressions utilitzades habitualment, es comunica en situacions senzilles i habituals... i acaba assolint el nivell A2 en menys de dos anys. A partir d’aquí, som-hi! A la Escuela de adultos a començar el B1, B2... A llegir i escriure, i a parlar molt millor!


Els ciutadans de Catalunya catalanoparlants podem assumir la tasca que han dut a terme els ciutadans d’aquesta ciutat. No necessitem més coneixements.  No ens cal ser mestres de català. El que sí tenim és... molta més feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada