divendres, 19 de febrer del 2016

Que creixi l'ús social del català (4)

Voluntariat i foment de l'ús social del català entre persones que tot just comencen a entendre'l

Per adquirir la capacitat d'entendre i parlar una nova llengua en l'entorn social i fora de l'àmbit acadèmic, el novíssim parlant de català necessita trobar-se amb gent que l'hi parli amb una disposició clara d'ajudar-lo a entendre'l tot prenent iniciatives d'ensenyament natural com ara fer-li repetir paraules, ajudar-se de gestos i  mímica, mostrar-li  dibuixos o fotos, etc. Necessita suports amables i pacients.

En la nostra situació sociolingüística no és fàcil que el parlant completament nou de català, sobretot si viu en situacions precàries de socialització, trobi recursos de proximitat on iniciar-se en la comprensió bàsica de frases molt habituals en les converses i de memorització de fórmules i expressions senzilles. És important, doncs, crear per a ell propostes —sense que li calgui sortir de l'àmbit urbà i social on es mou— consistents en espais de trobada en català en els quals pugui desenvolupar aquestes primeres habilitats de comprensió i expressió orals. Uns espais rítmics i assidus de trobada amb persones catalanoparlants voluntàries on uns i altres creïn vincles de respecte, reconeixement de la diversitat i amistat, tot practicant naturalment les funcions més elementals que s'activen en les converses. Espais de trobada dins d'entitats o d'organismes afavoridors de la inclusió social (biblioteca del barri, esplai o escola on porta els fills, associacó de veïns, etc.). Activitats  de català ben pensades, senzilles i rendibles pel que fa a les converses de relació social, i dutes a terme per persones voluntàries de tarannà obert, disposades tant a ensenyar com a aprendre. 

Hi ha força respostes a aquesta necessitat, dutes a terme per entitats d'acollida, formació, assessorament o mediació de persones vingudes de nou al nostre país. La CAL, Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana, fa tres anys que disposa d'un projecte, anomenat Junts (www.cal.cat/campanyes-i-projectes/junts) que ofereix a persones i a col·lectius o organitzacions un material idoni per començar a entendre i parlar, amb orientacions metodològiques, formació de voluntaris, acompanyament inicial i seguiment, si cal. 

Si esteu interessats a conèixer-lo, tant el material com la guia per als voluntaris que condueixen les trobades són a la vostra disposició a www.cal.cat. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada